Houd het verleden goed in de gaten

De regels omtrent verzuim lijken simpel: Als werkgever betaalt u het loon door en uw werknemer moet alles doen om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Wanneer een werknemer minder dan 35% arbeidsgeschikt wordt beoordeeld, en u kunt geen passend werk te bieden, dan geldt een compensatie voor een nieuwe werkgever die dat wel kan.

Wanneer u iemand in dienst neemt die bij zijn vorige baan minder dan 35% arbeidsongeschikt is verklaard en bij die werkgever geen passend werk beschikbaar was, geldt een speciaal vangnet wanneer deze persoon binnen vijf jaar na de WIA-beoordeling in dienst treedt bij een nieuwe werkgever (en daar uitvalt). Voorwaarde is wel dat de arbeidsdeskundige van UWV bij de WIA beoordeling in de beschikking heeft aangegeven dat bij een volgende werkgever de vangnetbepaling van toepassing is. 

De loondoorbetalingsverplichting in geval van uitval bij de nieuwe werkgever wordt dan gecompenseerd door het UWV. Tevens komt de eventueel daarop volgende WGA-uitkering niet voor rekening van de nieuwe werkgever.
Dus wordt het risico voor de nieuwe werkgever beperkt. Dit wordt ook wel de no risk polis genoemd.

Een praktijkvoorbeeld


Op zijn twintigste reed Peter al wekelijks toeristen naar hun vakantiebestemming. In de zomer naar Spanje en in de winter naar de skipistes van Oostenrijk. Na de geboorte van zijn tweede dochter verruilde hij zijn internationale baan voor die van buschauffeur in zijn eigen woonplaats. Meer tijd voor het gezin in plaats van wekelijks een paar dagen van huis.
Alle uren in de bestuurdersstoel eisten na jaren hun tol. Fysiotherapie en andere behandelingen hielpen niet meer: Peters rug kon het werk niet meer aan.
De WIA-beoordeling gaf aan dat hij minder dan 35% arbeidsongeschikt was en bij een nieuwe werkgever in aanmerking zou komen voor de vangnetregeling (zogenaamd no risk).
Het busbedrijf had echter geen passend werk voor Peter. Gelukkig vond hij snel een administratieve functie bij een lokale groothandel.

Na twee jaar meldde Peter zich wederom ziek met zware rugklachten. Een operatie volgde, maar ook dat leidde niet tot verbetering. De WIA beoordeling luidde nu: 55% arbeidsongeschikt.

Tijdens een van de vele begeleidingsgesprekken had Peter verteld dat hij bij zijn vorige werkgever al eens een WIA-beoordeling had meegemaakt. De casemanager kreeg van Peter een kopie van die WIA-beschikking van drie jaar geleden.
De casemanager regelede vervolgens dat de huidige werkgever compensatie kreeg voor de loondoorbetalingsverplichting.

Het aantal arbeidsuren en de werkinhoud van Peter is inmiddels drastisch veranderd, waardoor Peter in staat is om ondanks zijn beperkingen, gedeeltelijk zijn eigen inkomen te verdienen.Publicatiedatum: 20 december 2017